SMS lån – bra eller dåligt?

SMS-lån är kontroversiella. Är de lite bra eller bara dåliga? En vanlig kritik är att långivarna utnyttjar de med sämst ekonomi. Samtidigt kan det vara enda utvägen när man har en tillfällig dipp i balansräkningen.

Sms-lån är troligen de dyraste lagliga lånen som finns i Sverige och de kan föra med sig stora bekymmer för dem som tar lån på lån utan att kunna betala. 

Ekonomisk buffert

Innan man löser problemet kortsiktigt bör man tänka över varför man har en så pass dålig ekonomisk buffert att ett lån blir sista utvägen. Om man inte förändrar sitt beteende eller sin ekonomiska situation är risken stor att man tvingas ta nya lån för att betala av sina existerande lån och då går det snabbt utför.

Att redan idag dra igång ett litet men regelbundet månadssparande – säg 500 kr i månaden – ger på 12 månader en buffert på 6 000 som du kan nyttja istället för att låna.

Effektiv ränta

Utan korrekt information är det svårt att fatta rationella beslut. Den så kallade effektiva ränta regleras i SFS 2010:1855 och kom till för att förhindra att lånegivare lockade med en låg ränta och senare la på dolda avgifter som gjorde att den totala kostnaden ökade.

Beräkning av den effektiva räntan är ganska besvärlig men det finns dessbättre ett antal onlinetjänster där du kan räkna ut själv. Testa själv här

 

Olika långivare – olika villkor

Innan du går vidare rekommenderas du att jämföra de olika långivarnas villkor. Vi har gjort en sammanställning här